Історія музею

Краєзнавчий музей Борщівського агротехнічного фахового коледжу був створений 1972 р., а його засновником  виступив колектив Борщівського технікуму механізації сільського господарства. Він бере свій початок із будинку-клубу інтернаціональної дружби.

            В 1976 р. клуб отримав звання народного і був нагороджений Грамотою Міжнародної асоціації студентів. Будинок інтернаціональної дружби проводив цікаву роботу: були налагоджені зв’язки та відбувалися неодноразові поїздки, обмін досвідом в Ланчуковський аграрний коледж (Литва), Єреванську аграрну школу (Вірменія) і навчальні заклади Білорусії (м. Лагойськ ).

            Згодом відкрився зал історії Другої світової  війни. Було зібрано велику кількість матеріалів, розгорнуто пошукову роботу в архівах та оформлено Книгу Пам'яті, в якій перелічено всіх тих, хто воював та загинув за визволення нашого краю від фашистських загарбників. Також членами Клубу було створено експозицію “ Бойовий шлях 126 Житомирської гвардійської стрілецької дивізії ”. За цю роботу музей відзначено І місцем за участь у Всесоюзному конкурсі.

            В 1987 році відкривається експозиція, присвячена воїнам - інтернаціоналістам. Серед експонатів цього залу багато матеріалів про випускника навчального закладу Валерія Гречака, який загинув в Афганістані, був нагороджений орденом Бойового Червоного Прапора (посмертно). Меморіальна дошка пам'яті воїна-інтернаціоналіста знаходиться зараз на фасаді музею.

       Починаючи з 1994р., веде свою роботу перший в Україні серед навчальних закладів музей історії України.

       Власне, історичний підхід до цього будинку заклали пам’ятні події : тут в 1939-1954 рр. була катівня НКВС, в якій замучено сотні українських патріотів.  В приміщенні  теперішнього коледжу знаходилися камери одиночки та  карцери.

       16 червня 2016 року  відбулася  презентація оновленої експозиції музею Історії України Борщівського агротехнічного коледжу, який згодом було перейменовано на Краєзнавчий музей БАТФК.

           На даний час в музеї діють 5 оновлених залів:

  1. «Символи державності»,
  2. «Історія Борщівщини з найдавніших часів до кінця XIX ст.»
  • «Борщівщина з початку XX ст. і до сьогодення»
  1. «Борщівський агротехнічний коледж - віхи становлення»,
  2. «Народознавча світлиця».

         Діяльність  музею спрямована на документування, відображення особливостей природи та історії краю в музейних предметах, збереження, охорону і наукове дослідження пам’яток історії і культури, їх використання з навчально-виховною і пропагандистською метою. Зусиллями студентів та викладачів зібрано багатий матеріал з історії рідного краю.

Із задоволенням і цікавістю працюють студенти над поповненням фондів: збирають експонати, роблять описи, проводять дослідницькі роботи, пишуть реферати, оформляють експозиції.

          Оригінальними експонатами є: канапа, бомбетель, ікони,
глечики, миски, макітри, горщики та інші предмети хатнього вжитку, а також жорка, терлиця, прялки, веретено, куделя і т.д.

           Не можливо уявити собі експозиції без експонатів з елементами вишивки. Славнозвісна борщівська сорочка, вишита чорною бавною на домотканому  полотні - один з найцікавіших експонатів музею. Вона є складовою частиною народного костюма, надаючи йому своєрідності.
             Вишиті вироби органічно увійшли до побуту людей, прикрасили інтер’єр -
рушники найрізноманітніших візерунків і різної техніки виконання; старовинний національний одяг нашої місцевості.  І якщо в академічних музеях експонати пропонуються для огляду, то експонати в музеї БАТК, особливо колекції українського національного костюма, часто використовуються для проведення різноманітних заходів.

               До експонатів музею, як його продовження за межами приміщення, належить бурякозбиральний комбайн на подвір`ї закладу. Його виготовив Тернопільський комбайновий завод.  Таких було випущено лише кілька, і один  з них потрапив у Борщівський технікум для розширення матеріально-технічної бази. Багато років комбайн працював на полях закладу освіти, а зараз це -- експонат.

              Змістовно та цікаво проводять екскурсії студенти-екскурсоводи. При музеї працює Школа екскурсоводів, де студенти мають можливість навчатися та розвивати свої комунікативні та організаторські здібності.

 Відвідують музей не тільки студенти, а й учні шкіл м. Борщева та ближніх сіл району, гості міста. .

 Виховний потенціал роботи музею дає змогу сформувати в молоді національно - орієнтовну світоглядну позицію, науковий світогляд, цілісні уявлення про історію розвитку суспільства та національної культури.

  19.09.2023 року Міністерством освіти і науки України згідно Наказу №1133  Краєзнавчому музею Борщівського агротехнічного коледжу було присвоєно звання «Зразковий».

em150gerb pdatulnaytntu

title mod

 

Наші координати

Тернопільська обл., Чортківський р-н,
м. Борщів, вул. Грушевського, 15

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…