Студенти Борщівського агротехнічного фахового коледжу спеціальності 201 «Агрономія» за освітньо-професійною програмою «Виробництво і переробка продукції рослинництва» взяли участь у конференції, що проходила в онлайн-режимі у формі Дня відкритих дверей хіміко-біологічного факультету Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Під час зустрічі студенти агрономічного відділення отримали інформацію про особливості вступної кампанії 2021 року, ознайомилися з переліком освітніх програм, що реалізуються на факультеті, а також можливостями працевлаштування, матеріально-технічною базою факультету та університету.
Відбувся онлайн-діалог з ректором, деканом, відповідальним секретарем приймальної комісії, гарантами освітніх програм, викладачами і студентами, які окреслили усі переваги здобуття вищої освіти на хіміко-біологічному факультеті. Студенти-випускники Борщівського агротехнічного фахового коледжу планують продовжити навчання в університеті. Висловлюємо щиру вдячність ректору, декану, викладачам вузу за організовану зустріч та сподіваємося на подальшу співпрацю.
Що потрібно знати при вирощуванні перцю?
У останній місяць зими а агрономи уже починають готуватися до весняного сезону – закуповують насіння, добрива та засоби захисту рослин, обирають місця, де будуть закуповувати саджанці плодових та ягідних культур, а також комплектуючі матеріали для крапельного зрошення.
На овочевий грядці можна зустріти велику різноманітність овочевих культур. Але серед найбільш популярних і улюблених можна вважати перець. Це теплолюбна рослина з тривалим терміном дозрівання - від 150 до 200 днів. Через цю особливість перець вирощують розсадним способом.
Сьогодні ми дамо вам поради як виростити здорову розсаду перцю : Застосування біостимуляторів
Замочити насіння перцю перед посадкою можна із застосуванням біологічно активних речовин, різновидів яких існує досить багато. Серед найбільш поширених можна відзначити «Епін» і «Гумат». Час обробки складає від 10 до 12 годин. Розчин готують з розрахунку:
Також можна приготувати живильний розчин наступного складу:
Всі складові розчиняють в гарячій воді. Використовують препарат після охолодження. Час обробки становить 12 годин.Застосування таких біологічних стимуляторів дозволить домогтися прискорення процесу проростання насіння. Також вони сприяють підвищенню стійкості вирощеного садивного матеріалу до несприятливих погодних умов і захворювань. Досить часто в якості поживної речовини застосовують сік алое. Це також хороший біостимулятор, що володіє схожими властивостями з мінеральними аналогами. Слід врахувати, що застосовується рідина повинна бути кімнатної температури і не нижче двадцяти градусів Цельсія.
Як проростити насіння перцю
Для пророщування насіння будуть необхідні такі складові:
Пророщування насіння перцю триває до появи росточков. Насіння розфасовують в тканинні конвертики і укладають в ємності. На них наносять маркування із зазначенням сорти перцю. Конвертики зволожують. Підготовлені ємності поміщають в поліетиленові кульки і кладуть в тепле місце. Пророщування насіння перцю проводять при температурі не нижче 25 градусів Цельсія. Ємності щодня перевіряють. Потрібно стежити за тим, щоб конвертики були вологими. Пересихання неприпустимо. Після того як насіння наклюнулісь, їх висівають в розсадні ємності.
Як проростити насіння перцю? Скільки триватиме цей етап? У нашому випадку посів насіння можна починати після часткового появи росточков. Також можна дочекатися масового проростання насіннєвого матеріалу. Зазвичай цей процес займає від трьох до п'яти днів. Такий прийом прискорює появу сходів перцю на 5 днів. Після посіву перші паростки з'являються протягом двох діб.
Крім вищеописаних прийомів можна застосовувати інші не менш ефективні способи передпосівної підготовки.
Барботування
Як підготувати насіння перцю до посіву, якщо цінні сорти перевищили терміни зберігання? Тут на допомогу прийде метод насичення посівного матеріалу киснем. Прийом досить простий, але досить ефективний. Він здатний реанімувати цінні насіння. У цьому випадку застосовують компресор - обладнання для акваріумів. Насіння поміщають в ємність з водою, співвідношення наповнення судини витримують 1: 5. За допомогою компресора рідина буде насичуватися киснем. В процесі обробки насіння періодично перемішують. Весь процес становить від 24 до 36 годин. Завершують прийом просушуванням насіння.
Загартовування
Даний метод застосовують для багатьох теплолюбних овочевих культур. Однак для обробки насіння перцю загартовування проводять рідко. Більш раціональним вважається проводити загартовування вирощеної розсади.
Протягом двох тижнів студенти четвертого курсу спеціальності 208 «Агроінженерія» перебувають на переддипломній практиці. Базами технічної підготовки майбутні спеціалісти обрали успішні сільськогосподарські підприємства та престижні агрохолдингові компанії.
Тернопільська обл., Чортківський р-н, м. Борщів, вул. Грушевського, 15