-->

Щоб не згас інтерес до книги…

02 October 2017

О, книги, найкращі порадники,

                                                        найкращі друзі

Григорій Сковорода

На початку нового тисячоліття, живучи в епоху технологічної могутності, ми, як і раніше, шануємо Книгу. Завдяки книзі ми отримуємо доступ до знань, ідей, духовних і моральних цінностей, творчих досягнень людства. Книга – це вікно у світ , міст, що поєднує різні цивілізації у часі і просторі. Вона допомагає сприймати концентрований досвід людства. Як писав Іван Франко:

Книги – морська глибина:

Хто в них пірне аж до дна,

Той, хоч і труду мав досить,

Дивній перли виносить.

 

З долею книги – продукту писемної культури – тісно пов'язана доля національної культури. І сьогодні людина залучається до національної культури через книги, а її культурний рівень, як і раніше, вимірюється кількістю прочитаних книг. Цей критерій, безумовно, не єдиний, але визначальний.

Що ж саме ми називаємо книгою? Її можна розглядати і як засіб тиражування, розповсюдження письмових текстів, і як специфічний товар, призначений для продажу, і як предмет читання, який надає читачеві інформацію, і як створений індивідуальним або колективним автором твір, і як продукт редакційно-видавничої діяльності тощо. Кожний із цих підходів суттєвий для розуміння феномену книги. Тому книга, книжкова справа, існуючи сьогодні в єдності різних своїх аспектів – виробничому, економічному, культурному, правовому, - потребують уваги і допомоги з боку влади та суспільства.

«Якщо не маєш розумного сусіда – веди бесіду з книгою»- так кажуть у народі. Соціологи та психологи всього світу давно дійшли тієї думки, що читання розвиває інтелект, формує духовну зрілу, освічену гармонійну особистість. Не можна недооцінювати роль бібліотеки у забезпеченні молоді необхідною інформацією. Саме бібліотека є тією підваленою, на якій зводиться простір культурного суспільства.

На сьогодні бібліотеки, реалізуючи концепцію інформаційного суспільства, тобто зберігаючи, обробляючи, поширюючи інформацію на традиційних і електронних носіях, займають ключову позицію серед постачальників інформаційних послуг. Але погляд на бібліотеку тільки з точки зору інформаційних функцій є дещо однобоким. Бібліотека повинна зберігати соціальну та культурну пам'ять, що міститься в книзі, розвивати користувачеві потребу в ній.

Сьогодні висловлюється побоювання стосовно того, що тотальна віртуальна бібліотека остаточно знищить традиційні бібліотеки. Чи наступить кінець бібліотеці? Очевидно, що ні – з причини практичної, психологічної, і врешті до повної властивості цієї установи. Пошук книги он-лайн – одна справа, а читання, безпосереднє використання, зовсім інше. Книга як матеріальний об'єкт не має статичного замінника. Комп'ютерну революцію не зупинити, однак і паперових книг читається у світі все більше і більше.

Бібліотека Борщівського агротехнічного коледжу, може не лише допомагати у вирішені найскладніших проблем навчання і розвитку, але й сприяти виробленню ціннісний орієнтацій, впливати на формування інтелектуального та культурного середовища – того особливого грунту, на якому зусилля викладачів принесуть плоди. Вона здатна створювати атмосферу творчої зацікавленості у навчанні, науці, мистецтві, впливу на стан духу, який не піддається жодним вимірам та оцінкам, проте лежить основи моралі, сприяти вихованню української душі. Саме на досягнення цього спрямованні зусилля колективу бібліотеки коледжу.

Дуже хороші слова свого часу сказав Микола Реріх, що бібліотека – місце роботи, і ”храм думки”, і науково-дослідницький центр і лабораторія, і музей, і вища школа, і місце високих радощів, світ розуму і очей. Така думка є для нас стимулом до професійного вдосконалення та творчих пошуків. Саме творчий підхід працівників до всіх без винятку форм і методів роботи бібліотеці коледжу сприяє формуванню духовно-моральних цінностей наших читачів.

Працівники бібліотеки - це люди захоплені своєю роботою, вони володіють навичками критичного мислення, добре розуміють сутність та особливості бібліотечної роботи з студентами. Вони намагаються стимулювати інтерес і любов молоді до читання, розкрити можливості в пізнанні себе та оточуючого світу, допомогти студентові включити книгу в контекст реального життя, розвинути естетичний смак.

Змінюється суспільство, змінюється наш коледж, додаєть робота бібліотекарям. Проте завжди знаходимо час для невимушеного спілкування, цікавого обговорення різних тем корисного відпочинку.

В результаті багаторічної роботи в бібліотеці склалися певні традиції відзначення професійного свята – Всеукраїнського дня бібліотек, коли в доброзичливій атмосфері можна обмінятися думками, поспілкуватися.

Всеукраїнський День бібліотек  це свято що  буде відзначатися багатомільйонним загалам читачів, для яких бібліотека є добрим порадником і помічником.

Благородна місія бібліотек дозволяє кожному, хто дружить з книгою, пізнати мудрість вікової історії, наповнити серця та душі світлим і добрим почуттям причетності до істинних цінностей світової культури.

Бажаємо усім процвітання, натхнення та плідних звершень, міцного здоров’я і достатку, віри, надії, любові і мудрості.

З Всеукраїнським днем бібліотек!

Тетяна Харкава, провідний бібліотекар

em150gerb pdatulnaytntu

title mod

 

Наші координати

Тернопільська обл., Чортківський р-н,
м. Борщів, вул. Грушевського, 15

Free Counters
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…